Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc i sklad frakcyjny bialka ziarna owsa nawozonego dolistnie wybranymi mikroelementami

Tytuł:
Zawartosc i sklad frakcyjny bialka ziarna owsa nawozonego dolistnie wybranymi mikroelementami
Autorzy:
Kozera, W
Barczak, B
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/795983.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
frakcje bialkowe
bialko
mikroelementy
owies
zawartosc bialka
nawozenie dolistne
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 502, 1; 173-179
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W badaniach oceniano oddziaływanie dolistnego nawożenia mikroelementami, zastosowanymi w formie pojedynczych soli nieorganicznych, zawierających Cu, Zn i Mn, na zawartość białka owsa oraz jego skład frakcyjny. Stwierdzono istotny wpływ zastosowanego nawożenia na zawartość białka w ziarnie. Wykazano również statystycznie potwierdzony wpływ mikroelementów na wzrost zawartości białek konstytucyjnych (albumin i globulin) i obniżenie zawartości białek zapasowych (glutelin i prolamin). Skład frakcyjny białka ziarna owsa był w największym stopniu modyfikowany przez nawożenie manganem.

Field experiment was carried out in 1995-1996 at Wierzchucinek Experimental Station belonging to the University of Technology and Agriculture. The effects of foliar fertilization with copper, zinc and manganese solutions on the on the content and fractional composition of the protein in oat grain were investigated. Copper, zinc and manganese were applied as single inorganic salts. The one-factorial experiment in split-plot arrangement and three replications was conducted on gray podsolic soil, with average contents of phosphorus, potassium, molybdenum and boron in assimilable forms. Significant effect of applied foliar fertilization with microelements on the content of protein in oat grain was found. The effect of used microelements on increasing the total albumin and globulin contents, as well as on decreasing the total prolamin glutelin contents in the protein of oat grain were statistically proved. Fractional composition of the protein in oat grain was modified mostly by fertilization with manganese.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies