Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie wplywu ortotropowosci perydermy bulw ziemniaka na wartosc wspolczynnika tarcia zewnetrznego bulw o podloze

Tytuł:
Badanie wplywu ortotropowosci perydermy bulw ziemniaka na wartosc wspolczynnika tarcia zewnetrznego bulw o podloze
Autorzy:
Budyn, P
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/795746.pdf
Data publikacji:
1994
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
wspolczynnik tarcia zewnetrznego
peryderma
ziemniaki
metody badan
tarcie
bulwy
trybometr
tensometr
komputery
ortotropowosc
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1994, 416; 117-123
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Orthropism of the structure and texture of tuber periderm can result in the fact that the movement of the tuber along a friction face in different directions will cause different friction forces. The aim of the examination was to explain a dependence between the orthropism of potato tubers periderm, and the kinetic value of the coefficient of external friction of tubers against the rubber base. Examinations of measurement of friction force of tubers against the base were done on the test stand equipped with extensometric sensors of force measurement integrated with a microcomputer. Results of examinations confirmed the assumptions that tuber periderm orthropism influences its friction force and therefore the friction coefficient value.

Badano zależność pomiędzy ortotropowością perydermy bulw ziemniaków a wartością kinetycznego współczynnika tarcia zewnętrznego bulw o podłoże. Wyniki badań potwierdziły założenie badawcze, że ortotropowość perydermy bulwy ma wpływ na wartość jej siły tarcia, a tym samym na wartość współczynnika tarcia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies