Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wstępne badania wpływu podwyższonego stężenia CO2 na mrozodporność pszenżyta ozimego odmiany Prado

Tytuł:
Wstępne badania wpływu podwyższonego stężenia CO2 na mrozodporność pszenżyta ozimego odmiany Prado
Autorzy:
Janicki, W.K.
Brzostowicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/795706.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wstępne wyniki badań wpływu podwyższonego stężenia CO₂ na mrozoodporność siewek pszenżyta ozimej odmiany Prado. Przeprowadzono ocenę mrozoodporności metodą luminescencyjną i konduktometryczną, zarówno siewek niehartowanych jak i hartowanych przez okres 7, 14 i 21 dni przy i różnych stężeniach CO₂ (400, 800, 1200 i 1600 ppm). Badania wykazały, że siewki hartowane na niską temperaturę przy różnych stężeniach CO₂ nieznacznie różnią się odpornością aparatu fotosyntetycznego i błon komórkowych na niską temperaturę.

Preliminary results of tests on the influence of increased CO₂ concentration on frost resistance of triticale seedlings of Prado variety have been included in the paper. Resistance to frost tests were conducted by means of luminescence and conductrometric methods for seedlings both unhardened and hardened within 7, 14 and 21 days at various CO₂ concentrations (400, 800, 1200 and 1600 ppm). The tests proved that photosynthetic apparatus and cell membranes of seedlings raised at various CO₂ concentration are not very differential in frost resistance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies