Zastosowanie wysokich ciśnień (HPP) do poprawy jakości mikrobiologicznej przetworów z mięsa drobiowego Application of high pressure (HPP) to improve the microbial quality of poultry meat products
Celem badań było określenie wpływu wysokich ciśnień na jakość mikrobiologiczną
przetworów z mięsa drobiowego podczas ich przechowywania w warunkach
chłodniczych. Próbki pasztetów, pieczeni oraz formowanych wyrobów z mięsa rozdrobnionego
(kotletów) pakowano próżniowo, a następnie poddawano działaniu wysokich
ciśnień (500 MPa, 10°C, 10 min). Grupę kontrolną stanowiły próbki przetworów, których
nie poddawano HPP. Po określonym czasie przechowywania (1, 14 i 21 dób) przeprowadzano
badania mikrobiologiczne, w których oznaczano: ogólną liczbę bakterii tlenowych
mezofi lnych i psychrotrofowych, liczbę bakterii kwasu mlekowego, najbardziej
prawdopodobną liczbę bakterii z grupy coli oraz obecność enterokoków. Wykazano, że
zastosowanie wysokich ciśnień może być skutecznym sposobem na poprawę jakości mikrobiologicznej
zapakowanych próżniowo przetworów z mięsa drobiowego. Dzięki tej
metodzie można w znaczący sposób obniżyć liczbę bakterii mezofi lnych, psychrotrofowych
oraz kwasu mlekowego, a przez to wydłużyć trwałość (przynajmniej do 14 dób)
tego typu wyrobów, pod warunkiem przechowywania ich w temperaturze 4–6°C.
The aim of the study was to determine the effect of high pressure on the microbial
quality of poultry meat products during storage under cooling conditions. The sampling
material consisted of pâtés, roasts and formed products from minced meat (meat balls)
which were manufactured on a laboratory scale accordingly to technology used in poultry
industry. The heat treatment was conducted in an oven with convection (at a temperature
of 180°C, to obtain 80°C in geometrical center). After cooling products samples weighing
approx. 100 g were vacuum packed and then treated by high pressure (500 MPa, 10°C,
10 min). The control group consisted of product samples non-treated by HPP. The pressure
process was conducted in a chamber with a volume of about 2000 cm3, which can be operated
at a maximum pressure of 900 MPa at temperature ranging from –20 to +80°C. The
mixture of water and propylene glycol (1 : 1) was used as a pressure transfer medium. After
a certain time of storage (1, 14 and 21 days) the microbial tests were performed in which
the total count of aerobic mesophilic and psychrotrophic bacteria, the count of lactic acid
bacteria, the most probable count of coliform bacteria and presence of enterococci were
determined. The experiment was carried out on three batches of poultry meat products, in
two parallel repetitions.
Based on the results, it was proven that application of high pressure (500 MPa, 10°C,
10 min) could be an effective method for extending the shelf life of vacuum-packed poultry
meat products (at least up to 14 days), when stored at 4–6°C. Application of this method
could signifi cantly reduce the count of mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria and
lactic acid bacteria in this kind of products. Although, these bacteria are not covered by the
requirements of the European Parliament and Council Regulation (EC) No 1441/2007 on
the microbiological criteria for foodstuffs and do not pose a threat to public health security,
however, could cause food spoilage. It has been shown that the degree of microbial inactivation
as a result of high pressure depend on a large extent on the type of product and its
initial microbiological contamination. Moreover, psychrotrophic bacteria and lactic acid
bacteria were more sensitive to high pressure than mesophilic bacteria. In the analyzed
poultry meat products, during the entire storage time, the presence of bacteria considered
to be the main hygiene quality indicators i.e. coliform bacteria, which are sensitive to high
temperature of processing and heat-resistant enterococci was not detected.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00