Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dynamics of the pH of limed and unlimed soil on the background of mineralization of nitrogen compounds in long-term meadow experiments

Tytuł:
Dynamics of the pH of limed and unlimed soil on the background of mineralization of nitrogen compounds in long-term meadow experiments
Autorzy:
Sapek, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/795376.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
dynamics
pH
limed soil
unlimed soil
background
mineralization
nitrogen compound
long-term experiment
meadow
liming
organic matter
pH change
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 456
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
On the basis of the results of 13 year strict summer experiments on the dynamics of pH of soils which were unlimed (acidification) or limed (reacidification) on permanent grassland on two different mineral soils three phases differing in the average rate of pH change (∆pH/year) are presented. Phase III (about 10 years after liming) had the fastest changes. The rate of reacidification exceeded the reate of acidification. The increased efficiency of nitrogen compounds mineralization nitrification was accompanied by an increase in the rate of pH changes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies