Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sklad aminokwasowy bialka plonu roslin uprawianych w 4-letnim cyklu zmianowania w zaleznosci od nawozenia i wapnowania

Tytuł:
Sklad aminokwasowy bialka plonu roslin uprawianych w 4-letnim cyklu zmianowania w zaleznosci od nawozenia i wapnowania
Autorzy:
Nowak, K
Majcherczak, E
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/795120.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
bialko
uprawa roslin
zmianowanie
plony
wapnowanie gleby
sklad aminokwasowy
nawozenie
ksztaltowanie srodowiska
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 484, 2; 441-449
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Paper presented the amino acid composition of crop proteins from 4 plants: potato, spring barley, winter rape and winter wheat cultivated in the static fertilization experiment. The experimental factors were: mineral NPK fertilization, farmyard manure and liming. The research conducted, after twenty four years of caring out experiment showed that the mineral fertilization resulted in significant lowering the concentrations of most amino acids: in group of essential amino acids by 0,3% to 42,9%, in group of endogenic amino acids by 3,3% to 31,9%. Soil liming also decreased the contents of many amino acids within the range of 5,0% to 12,0%. At the same time, it was found that farmyard manure application distinctly lowered the negative effect of mineral fertilization both, on the limed and non-limed objects.

W pracy przedstawiono skład aminokwasowy plonu białka 4 roślin: ziemniaka, jęczmienia jarego, rzepaku ozimego i pszenicy ozimej uprawianych w statycznym doświadczeniu nawozowym. Czynniki doświadczenia to: nawożenie mineralne NPK i nawożenie organiczne obornikiem oraz wapnowanie. Badania, przeprowadzone po 24 latach od założenia doświadczenia wykazały, że nawożenie mineralne powoduje wyraźne obniżenie zawartości większości aminokwasów, w odniesieniu do grupy aminokwasów egzogennych o 0,3% do 42,9%, w grupie aminokwasów endogennych o 3,3% do 31,9%. Wapnowanie gleby w efekcie spowodowało również obniżenie zawartości wielu aminokwasów, w przedziale od 5,0% do 12,0%. Jednocześnie wykazano, że nawożenie obornikiem wyraźnie zmniejsza negatywny wpływ nawożenia mineralnego, tak na obiektach wapnowanych, jak też niewapnowanych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies