Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany aktywności enzymatycznej i mikrobiologicznej gleby z pola górniczego Kopalni siarki "Jeziorko" podczas jej rekultywacji

Tytuł:
Zmiany aktywności enzymatycznej i mikrobiologicznej gleby z pola górniczego Kopalni siarki "Jeziorko" podczas jej rekultywacji
Autorzy:
Martyn, W.
Gardiasz, Z.
Skwarylo-Bednarz, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/794969.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podjęte badania dotyczące zmian aktywności enzymatycznej i mikrobiologicznej przeprowadzono w rejonie kopalni siarki „Jeziórko" na glebach rekultywowanych przez trzy lata osadem ściekowym i wapnem poflotacyjnym i użytkowanych rolniczo pod zasiew traw. Stwierdzono, że większą liczebnością badanych drobnoustrojów glebowych oraz aktywnością dehydrogenazy, fosfatazy i katalazy charakteryzują się gleby w pierwszym roku rekultywacji. Ilość mikroflory glebowej była istotnie skorelowana z zawartością próchnicy oraz z aktywnością badanych enzymów.

The experiment concerned the changes of enzymatic and microbiological activity of soil, it was carried out on the region of „Jeziórko" sulphur mine on soils reclaimed for three years by sewage sludge and lime flotation and agriculturally used. It was observed that higher numbers of micro-organisms occured in reclaimed soil than in degraded or agriculturally used. Activity of dehydrogenase, phosphatase and catalase were also higher in reclaimed soil. The number of micro-organisms was highly correlated with the content of organic matter and assayed enzymes activity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies