Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ egzogennej proliny na zawartość rozpuszczalnych fenoli w hipokotylach siewek soi (Glycine max (L.) Merr.) traktowanych chłodem

Tytuł:
Wpływ egzogennej proliny na zawartość rozpuszczalnych fenoli w hipokotylach siewek soi (Glycine max (L.) Merr.) traktowanych chłodem
Autorzy:
Posmyk, M.M.
Janas, K.M/
Szafranska, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/794649.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniach prowadzonych z 3-dniowymi, etiolowanymi siewkami soi (Glycine max (L.) Merr. odmiany Aldana) badano wpływ proliny dodanej do hodowli w stresie niskiej temperatury (5°C) i w warunkach optymalnych termicznie (25°C) na wzrost elongacyjny i poziom rozpuszczalnych fenoli. Stwierdzono, że egzogenna prolina obniża hamujący efekt chłodu na wzrost hipokotyli. Chłód stymulował gromadzenie się proliny w tkankach i w pierwszych dniach działania również akumulację związków fenolowych. Podwyższony poziom proliny powoduje zwiększenie zawartości fenoli rozpuszczalnych w hypokotylach niezależnie od temperatury.

The effect of exogenous proline on growth and soluble phenolics level in hypocotyls of 3-days old, etiolated seedlings of soybean (Glycine max (L.) Merr.) cultivated at optimal (25°C) and low (5°C) temperature were investigated. Chilling (5°C) restrained elongation of hypocotyls, whereas proline treatment reduced this unfavourable effect of low temperature. Chilling (5°C) stimulated proline accumulation in tissue and, in the beginning of experiment phenolic compounds accumulation too. Higher level of proline content caused soluble phenolics accumulation in hypocotyls, regardless of temperature.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies