Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw stosowania oslon w uprawie kopru ogrodowego na wielkosc i jakosc plonu

Tytuł:
Wplyw stosowania oslon w uprawie kopru ogrodowego na wielkosc i jakosc plonu
Autorzy:
Slodkowski, P
Orlowski, M.
Rekowska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/794510.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
uprawa roslin pod oslonami
uprawa wiosenna
folia perforowana
uprawa roslin
koper ogrodowy
produkcja roslinna
uprawa na zbior peczkowy
plony
wloknina polipropylenowa
warzywa
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 466; 165-171
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1997 - 1998 w Katedrze Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie przeprowadzono doświadczenie połowę mające na celu zbadanie wpływu stosowania osłon w uprawie kopru ogrodowego (odmiany Ambrozja) produkowanego na zbiór pęczkowy. Obiektami doświadczenia były stosowane osłony: folia perforowana o liczbie perforacji 100 i 250·m⁻² oraz włóknina polipropylenowa Agryl P-17. Analizując wyniki plonu handlowego kopru ogrodowego średnio za lata 1997 - 1998 stwierdzono, iż osłony w stosunku do kontroli wpłynęły na wzrost plonu średnio o 126,7%. Największy plon uzyskano gdy koper odmiany Ambrozja uprawiano pod włókniną polipropylenową (1,44 kg·m⁻²). Mniejsze plony otrzymano okrywając uprawę folią perforowaną o liczbie perforacji 250·m⁻² (1,38 kg·m⁻²) i folią perforowaną o liczbie perforacji 100·m⁻² (1,33 kg·m⁻²). Najmniejszy plon otrzymano z obiektu kontrolnego (0,61 kg·m⁻²). Badając wpływ stosowanych osłon na średnią masę jednej rośliny stwierdzono, iż zastosowanie folii perforowanej o liczbie perforacji 250·m⁻² wpłynęło na najwyższą wartość badanej cechy (2,95 g·szt.⁻¹), co dało wzrost w porównaniu do kontroli o 63,9%. Zastosowanie natomiast folii perforowanej 100·m⁻² spowodowało uzyskanie największej liczby roślin na jednostce powierzchni (581,3 szt.·m⁻²), co dało wzrost w stosunku do obiektu kontrolnego o 58,8%.

Field experiment was carried out in 1997 - 1998 by the Department of Vegetable Crops, Agricultural University of Szczecin, aiming to estimate the effect of covering application in growing of dill (Ambrozja cv.) for spring harvest. The experimental objects were covered with perforated plastic film (100 and 250 holes per 1 m²) and Agryl P-17 polypropylene film. Summarizing the marketable yields of dill for 1997 - 1998, it was proved that the covers affected the yield increase on average by 126.7% in comparison to the control. The highest yield (1.44 kg·m⁻²) was obtained for ‘Ambrozja’ cultivar grown under the polypropylene film. Lower yields were obtained at covering the plants with perforated plastic film of 250 holes per 1 m² and 100 holes per 1 m² (1.38 kg·m⁻² and 1.33 kg·m⁻² respectively). Plants on the control objects gave the lowest yield (0.61 kg·m⁻²). Analysis of the effects of used covers on mean weight of one plant proved that the highest weight (2.95 g per plant) was obtained under cover with perforated plastic film with 250 holes per 1 m², what gave the increase by 63.9% in comparison to control object. However, using the perforated plastic film with 100 holes per 1 m² ensured the highest number of plants per 1 m² (581.3 plants per 1 m²), higher by 58.9% than the control object.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies