Optimization of energy consumption in the freeze drying process of champignon (Agaricus bisporus L) Optymalizacja nakladow energetycznych w procesie sublimacyjnego suszenia owocnikow pieczarki (Agaricus bisporus L)
In this paper, the influence of surface load of heating plates and degree of fineness of champignon
fruits (Agaricus bisporus L) on the energy consumption in the freeze drying process was studied. The experimental
researches were carried out for five material load levels of heating plates (6, 8, 10, 12, 14 kgm-2) and
at the constant temperature (323K) and pressure of heating plates (63 Pa), after preliminary freezing of raw
material to 248K. When the heating load was low (form 6 to 8 kgm-2), the degree of fineness of raw material
had no influence on the specific energy requirements needed to heat of plates and to dry the raw material. However, the increase of heating load from 10 to 14 kgm-2 resulted in the increase of specific energy inputs with the
increasing degrees of fineness.
Zbadano wpływ obciążenia powierzchni płyt grzejnych i stopnia rozdrobnienia owocników pieczarki
Agaricus bisporus na energochłonność procesu sublimacyjnego suszenia. Badano wpływ warunków
procesu sublimacyjnego suszenia na energochłonność procesu. Badania przeprowadzono dla pięciu ustalonych
poziomów obciążenia płyt grzejnych surowcem (6, 8, 10, 12, 14 kg·m-2) i stałe temperatury płyt grzejnych (323
K) i ciśnienia (63Pa) po wstępnym zamrożeniu materiału do temperatury 248K. Kiedy obciążenie płyt grzejnych
było niskie (od 6 do 8 kgm-2) stopień rozdrobnienia materiału nie miał wpływu na nakłady energii potrzebne do
ogrzania płyt grzejnych. Jednakże wzrost stopnia obciążenia z 10 to 14 kgm-2 powodował zwiększenie nakładów energii wraz ze wzrostem stopnia rozdrobnienia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00