Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany właściwości fizyko-chemicznych w wybranych ujęciach wody stosowanej do fertygacji warzyw pod osłonami

Tytuł:
Zmiany właściwości fizyko-chemicznych w wybranych ujęciach wody stosowanej do fertygacji warzyw pod osłonami
Changes of water physicochemical properties in the water intakes used for fertigation of vegetable grown under covers
Autorzy:
Kowalczyk, W.
Dysko, J.
Felczynska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/791192.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Instytut Ogrodnictwa
Źródło:
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa; 2013, 21
2300-5882
2391-8969
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to monitor the mineral composition of the water used for fertigation in soilless cultivation and the physicochemical changes ob-servation at the time. The study was conducted in the years 2011-2013. The water samples were collected from four selected water intakes located in the greenhouse horticultural farms. The samples were bimonthly taken from each water intakes. The samples were determined for pH, conductivity (EC), calcium, magnesium, and bicarbonates concentration. As a result of observation it was found that the pH of the water intakes maintained at 7.0-7.5 with a clear upward trend over time. Total salt content remained at a moderate level, and its level did not exceed 1 mS·cm-1. The water was characterized by average carbonate hardness, high calcium content, and thus the medium or high total hardness.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies