Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Leaching of vanadium(V) from the mixture after potassium metavanadate synthesis based on KCl and spent vanadium catalyst

Tytuł:
Leaching of vanadium(V) from the mixture after potassium metavanadate synthesis based on KCl and spent vanadium catalyst
Autorzy:
Kiełkowska, U.
Białowicz, K.
Drużyński, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/780081.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
KVO3 synthesis
spent vanadium catalyst
leaching
recovery
iron
vanadium(V)
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2013, 15, 4; 33-35
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The results of the leaching of vanadium(V) from the mixture after potassium metavanadate synthesis from KCl and spent vanadium catalyst in the presence of steam were presented. Spent vanadium catalyst was obtained from the waste storage of a chemical plant producing sulfuric acid(VI) by the contact method. The reaction mixture was leached using different solutions: 1 M Na2CO3, 20% CO(NH2)2, 15% NaOH, 15% KOH, 2 M H2SO4. The effect of time and temperature was studied. The results showed that for reaction mixture leached for 4 h at 303 K in the presence of 15% sodium hydroxide solution at a liquid:solid ratio of 10:1, the extent of leaching of vanadium(V) was 95.43%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies