Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparative studies on the adsorption of Pb(II) ions by fly ash and slag obtained from CFBC technology

Tytuł:
Comparative studies on the adsorption of Pb(II) ions by fly ash and slag obtained from CFBC technology
Autorzy:
Kalak, Tomasz
Cierpiszewski, Ryszard
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/780077.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
fly ash
slag
adsorption of lead ions
isotherms
kinetics
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2019, 21, 4; 72-81
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Fly ash and slag were examined for the removal processes of Pb(II) ions from water in batch experiments under different conditions of adsorbent dosage, initial concentration, pH and contact time. The materials are industrial waste generated from the high temperature treatment of sewage sludge by the circulating fluidized bed combustion (CFBC) technology. Physical and chemical properties, as well as adsorption efficiency and calculated maximum adsorption capacity of Pb(II) ions were determined using a variety of methods. The kinetic analysis revealed that the adsorption process is better described by the pseudo-second order equation and it is well fitted to the Freundlich model.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies