Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mathematical modelling of wet oxidation of excess sludge

Tytuł:
Mathematical modelling of wet oxidation of excess sludge
Autorzy:
Chacuk, A.
Imbierowicz, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/779933.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
modelowanie matematyczne
utlenianie mokre
osad ściekowy
kolumna barbotażowa
osad nadmierny
mathematical modelling
wet oxidation
excess sludge
bubble column
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2007, 9, 2; 1-4
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A mathematical model enabling a quantitative description of wet oxidation of excess sludge in continuous bubble columns is proposed. The model consists of mass and heat transfer kinetic equations and material and heat balance equations of gas and liquid phases flowing through the absorber. The equations of material and heat balance refer to a parallel, co- current flow of gas and liquid phase and take into account a complex chemical reaction in the liquid phase core. The proposed model was used in a numerical simulation of wet oxidation in a bubble absorber for different process conditions: flow rate and composition of the gas and liquid phase, temperature and pressure, and different heights and diameters of the column.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies