Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Treatment of vinasse liquid from sugarcane industry using electro-coagulation/flocculation followed by ultra filtration

Tytuł:
Treatment of vinasse liquid from sugarcane industry using electro-coagulation/flocculation followed by ultra filtration
Autorzy:
Karchiyappan, Thirugnanasambandham
Delcolle, Roberta D.
Goncalves, Gustavo L.
Vareschini, Daniel T.
Gimenes, Marcelino L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/779924.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
Vinasse
Sugar industry
Electro coagulation
FT-IR analysis
Ultrafiltration
Zero Discharge
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2019, 21, 4; 40-47
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this present work, vinasse, a by-product of sugarcane industry, was examined using combined treatment methods to purify it. Electrocoagulation/flocculation, ultrafiltration were applied as pre-treatment and post-treatment, respectively. The effectiveness of combined process was evaluated based on colour, turbidity and chemical oxygen demand (COD) removal. The efficiency of electrochemical reactor was investigated according to process variables such as retention time, electrode distance and electrolyte dose. From the results, the price to treat unit vinasse is found to be 2.5 US$/m3 under optimum conditions. FT-IR analysis of sludge obtained shows the results of electro-coagulation process. Ultrafiltration as post treatment experiments showed the enhanced removal efficiency of colour (91%), turbidity (88%) and COD (85%). The results showed that electrocoagulation followed by ultrafiltration is a suitable combined technique to reduce the colour, turbidity and COD from vinasse liquid.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies