Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Lignocellulosic fraction of the pericarps of the acorns of Quercus suber and Quercus ilex: isolation, characterization, and biosorption studies in the removal of copper from aqueous solutions

Tytuł:
Lignocellulosic fraction of the pericarps of the acorns of Quercus suber and Quercus ilex: isolation, characterization, and biosorption studies in the removal of copper from aqueous solutions
Autorzy:
Mébarki, Moubarek
Hachem, Kadda
Harche, Meriem Kaid
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/779763.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
adsorption
Cu(II)
lignocellulosic fraction
pericarp
Quercus sp.
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2019, 21, 3; 40-47
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Pericarps of Algerian Quercus ilex (Q. ilex) and Quercus suber (Q. suber) were used as copper adsorbents in artifi cially contaminated solutions. Exposing accessible lignocellulosic binding sites enhanced adsorption. The lignocellulosic fractions of Q. suber and Q. ilex (36.47±9.1 and 47.66±9.3, respectively) were characterized by FTIR before and after adsorption. The aim was to identify the functional groups adsorbing Cu(II). SEM/EDX determined lignocellulose surface morphology and composition. The amount of adsorbent-bound Cu(II) increased with initial [Cu(II)]. Cu(II) adsorption range was 23.59–48.06 mg.g–1 for Q. Suber and 22.56–38.19 mg.g–1 for Q. ilex when [Cu(II)] was 100–500 mg.L–1. Adsorption isotherms and Langmuir and Freundlich models of the Q. suber and Q. ilex lignocellulosic fractions indicated natural Cu(II)adsorption capacities (Qmax) of 53.76 mg.g–1 and 36.06 mg.g–1 and KF of 5.9 mg.g–1 and 7.43 mg.g–1, respectively.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies