The aim of the present study was to evaluate the impact of a rotating magnetic field (RMF) on cellular and
biochemical properties of Gluconacetobacter xylinus during the process of cellulose synthesis by these bacteria.
The application of the RMF during bacterial cellulose (BC) production intensified the biochemical processes in
G. xylinus as compared to the RMF-unexposed cultures. Moreover, the RMF had a positive impact on the growth
of cellulose-producing bacteria. Furthermore, the application of RMF did not increase the number of mutants
unable to produce cellulose. In terms of BC production effi cacy, the most favorable properties were found in the
setting where RMF generator was switched off for the fi rst 72 h of cultivation and switched on for the further 72
h. The results obtained can be used in subsequent studies concerning the optimization of BC production using
different types of magnetic fields including RMF, especially.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00