Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

New thermoplastic poly(carbonate-urethane) elastomers

Tytuł:
New thermoplastic poly(carbonate-urethane) elastomers
Autorzy:
Kultys, A.
Rogulska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/779306.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
elastomery termoplastyczne
elastomery poliuretanowe
diole
diizocyjanian 4,4'-difenylometanu
diizocyjanian heksano-1,6-diylu
właściwości termiczne
właściwości mechaniczne
mikroskopia sił atomowych
thermoplastic polyurethane elastomers
poly(hexane-1,6-diyl carbonate) diol
4,4'-diphenylmethane diisocyanate
thermal properties
mechanical properties
atomic force microscopy (AFM)
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2011, 13, 1; 23-30
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Two series of novel thermoplastic poly(carbonate-urethane) elastomers, with different hard-segment content (30 - 60 wt %), were synthesized by melt polymerization from poly(hexane-1,6-diyl carbonate) diol of Mn = 2000 as a soft segment, 4,4'-diphenylmethane diisocyanate (MDI) or hexane-1,6-diyl diisocyanate (HDI) and 6,6'-[methylenebis(1,4-phenylenemethylenethio)]dihexan-1-ol as a chain extender. The structure and basic properties of the polymers were examined by Fourier transform infrared spectroscopy, X-ray diffraction analysis, atomic force microscopy, differential scanning calorimetry, thermogravimetric analysis, Shore hardness and tensile tests. The resulting TPUs were colorless polymers, showing almost amorphous structures. The MDI-based TPUs showed higher tensile strengths (up to 21.3 MPa vs. 15.8 MPa) and elongations at break (up to 550% vs. 425%), but poorer low-temperature properties than the HDI-based analogs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies