Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of fouling potential of nanofiltration membranes based on the dynamic contact angle measurements

Tytuł:
Evaluation of fouling potential of nanofiltration membranes based on the dynamic contact angle measurements
Autorzy:
Gryta, M.
Bastrzyk, J.
Lech, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/779112.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
nanofiltration
dynamic contact angle
fouling
Wilhelmy plate method
glycerol fermentation
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2012, 14, 3; 97-104
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this work the studies were performed on the intensity of fouling of the membrane NF90 and NF270 depending on the value of dynamic contact angle, previously determined for these membrane. The NF membranes were used for the separation of broth obtained during the fermentation of glycerol by Lactobacilluscasei bacteria. The measurements of dynamic contact angle were carried out using the Wilhelmy plate method. Taped membranes samples (support layer to support layer), wetted for 2 days in deionized water prior to testing, were used to study the contact angle of top layer and its organic fouling. Using deionized water; the contact angle values equal to 27-30o and 53-57o for NF270 and NF90, respectively, were obtained. As a consequence of adsorption of organic compound on the membrane surfaces, the contact angle obtained for both fouled membranes was about 55-56o, and this value was closer to the contact angle of non-fouled NF90 membrane. Therefore, the NF90 membrane was more resistant to organic fouling during the separation of broth.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies