Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chemical composition and properties of spray-dried sugar beet concentrate obtained after ultrafiltration of diffusion juice

Tytuł:
Chemical composition and properties of spray-dried sugar beet concentrate obtained after ultrafiltration of diffusion juice
Autorzy:
Regiec, P.
Kita, A.
Boruczkowska, H.
Drożdż, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/779047.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
ceramic membrane
ultrafiltration
diffusion juice
concentrate
spray drying
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2015, 17, 1; 134-137
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ultrafiltration of diffusion juice is a method that can reduce environmental pollution during the production of sugar. A by-product (concentrate) of ultrafiltration contains a large amount of sucrose, but due to its properties, it is difficult to manage. The aim of this study was to determine the effects of the temperature used during drying of diffusion juice concentrates on the content of certain components and characteristics of resultant preparations. Diffusion juice obtained from one of the Polish sugar plants was subjected to ultrafiltration and the obtained concentrates were dried in a spray dryer. In the dried samples, the following parameters were analyzed: dry mass, sucrose, total ash, protein, crude fiber and color. It has been declared that the degree of concentration and drying temperature influenced the chemical composition and the properties of the dehydrated diffusion juice concentrates. An increase in drying temperature was accompanied by the increased content of dry mass, protein, ash and fiber content in the preparations. The greater the degree of juice concentration, the greater was the content of dry mass, ash, and fiber. Inversely, the greater the degree of juice concentration, the lower the content of sucrose. The brightest color of the dehydrated product was observed at the drying temperature of 200°C. Spray-drying may be used for waste management after the diffusion juice membrane filtration, and the resultant preparations might be used in the production of feedstuff or food industry in general e.g. as sucrose source, in fermentation processes or in microorganisms propagation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies