Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

PUR-PIR foam produced based on poly(hydroxybutyl citrate) foamed founded with different factories

Tytuł:
PUR-PIR foam produced based on poly(hydroxybutyl citrate) foamed founded with different factories
Autorzy:
Liszkowska, J.
Czupryński, B.
Paciorek-Sadowska, J.
Borowicz, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/778855.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
rigid foam
polyurethane
polyol
citric acid
condensation
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2018, 20, 1; 87-95
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A poly(hydroxybutyl citrate) p(HBC) was obtained. The product compound produced in the solution during esterification, was added to rigid polyurethane-polyisocyanurate foams (PUR-PIR). The amount of petrochemical polyol in the foams was decreased in favor of the p(HBC) from 0.1 to 0.5 equivalent. The foams were foamed in two ways: with distilled water (W foams) and with Solkane 365/227 (S foams). The examination results of both foam series were compared. They showed that the foams foamed with water have higher softening temperature than the foams foamed with solkane. The retention values for both foam series are around 91–95%, and water absorption in the range of 0.7–3.2%. The anisotropy coefficient did not exceed 1.08 (the lowest value being 1.01).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies