Wpływ obróbki cieplnej promieniami podczerwonymi na proces przemiału ziarna pszenicy odmiany korynta Influence of infrared radiation heat treatment on the process of milling of wheat variety korynta
W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu obróbki cieplnej na proces przemiału ziarna
pszenicy. Obiektem badań było ziarno pszenicy odmiany Korynta. Ziarno o wilgotności początkowej 17,5%
poddano działaniu promieni podczerwonych przez 30, 60, 90 i 120s. Przygotowane w ten sposób ziarno poddano
przemiałowi a następnie oznaczone zostały wybrane parametry mąki i otrąb. Na podstawie wyników
badań stwierdzono, że obróbka ziarna pszenicy promieniami podczerwonymi przed przemiałem powoduje
znaczące zmiany wilgotności otrzymanych produktów przemiału oraz wpływa na średni wymiar cząstki
zarówno otrąb jak i mąki.
The study presents the results of the effect of heat treatment on the process of milling wheat. The
test object was a grain of wheat variety Korynta. Grain with initial moisture content of 17.5% was exposed to
infrared radiation for 30, 60, 90 and 120s. Prepared in this way were subjected to a milling and then identified selected parameters of flour and bran. Based on the results of the research it was found that treatment
of wheat grain prior to milling by infrared radiation causes significant changes in moisture content of the
obtained milling products and affects on average particle size of bran and flour.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00