Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Purification of the used palm oil by adsorption

Tytuł:
Purification of the used palm oil by adsorption
Autorzy:
Buczek, B.
Chwiałkowski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/778675.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
oczyszczanie zużytego oleju smażalniczego
węgiel aktywny
adsorpcja
purification of used frying oil
active carbon
adsorption
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2008, 10, 1; 19-21
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The components of fresh vegetable oils are mainly non-polar. During frying of food, complex and multistage reactions occur in the oil, which produce various polar compounds. Active carbons are characterized by small contents of polar functional groups, which are responsible for adsorbing such polar compounds. Effective purification of the used frying oils must involve the removal of the polar substances. To improve the quality of the used palm oil, an active carbon oxidized by a hydrogen peroxide treatment was used. Such a carbonaceous adsorbent improves the quality of the oil used for frying food by purifying it from colour substances, lipid hydrolysis products, oxidation products and total polar compounds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies