Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Removal of vanadium, potassium and iron from spent vanadium catalyst by leaching with citric acid at atmospheric pressure

Tytuł:
Removal of vanadium, potassium and iron from spent vanadium catalyst by leaching with citric acid at atmospheric pressure
Autorzy:
Mazurek, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/778659.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
citric acid
sulphur oxide
spent vanadium catalysts
leaching
recovery
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2014, 16, 1; 59-62
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of time, temperature, the catalyst particle size and the ratio of the catalyst weight to the leaching solution volume (S:L) on the treatment of spent vanadium catalyst components was determined using citric acid solutions at atmospheric pressure. The optimal parameters of catalyst leaching in 10% acid solutions at atmospheric pressure are: T = 323 K, t = 4 h, the particle size of less than 0.160 mm, the S:L ratio below 0.1. Under these conditions it was possible to dissolve about 90% of vanadium and potassium compounds and more than 60% of iron compounds contained in the catalyst. These results fall within the scope of research on a comprehensive method for recovering spent vanadium catalyst components.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies