Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Batch electrodialysis of lactic acid obtained from LAB fermentation

Tytuł:
Batch electrodialysis of lactic acid obtained from LAB fermentation
Autorzy:
Lech, M.
Trusek, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/778573.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
lactic acid
membrane separation
Lactobacillus rhamnosus
whey
lactose
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2018, 20, 3; 81-86
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this work was to develop the method of lactic acid (LA) separation from fermented whey. CMI-7000 Cation Exchange Membrane and AMI-7001 Anion Exchange Membrane were employed in electrodialysis process. Experiments showed that the selected membranes separated organic acids effectively (including LA) from other organic ingredients present in medium. Selecting an appropriate volume of a receiving chamber could lead to LA concentration. Moreover, membrane fouling during separation was investigated. This phenomenon is negligible which is the main advantage of this process. As it was shown during batch processes, with the voltage increase, the rate of electrodialysis increases as well. It prompts to a reduction of residence time in electrodialyzer during a continuous separation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies