Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modyfication of photocatalytic properties of titanium dioxide by mechanochemical method

Tytuł:
Modyfication of photocatalytic properties of titanium dioxide by mechanochemical method
Autorzy:
Dulian, P.
Buras, M.
Żukowski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/778307.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
mechanochemistry
high-energy ball milling
titanium dioxide
photocatalysis
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2016, 18, 3; 68-71
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents a simple way to improve the photocatalytic properties of titanium dioxide using mechanochemical method. The TiO2 (Anatase) powders was subjected to high-energy ball milling in dry environment and in methanol. It has been shown that it is possible to induce the phase transformation from Anatase to Rutile and produce a material with a higher photocatalytic activity in the UV light. Physicochemical characteristics of the products were based on the following methods and techniques: X-ray powder diffraction (XRD), IR and UV-Vis (DR) spectroscopy, measurements of specific surface area (BET). The photocatalytic activity of the powders was measured in the decomposition reaction of methyl orange in water.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies