Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Precipitation of jarosite as a purifying procedure of the solution obtained after leaching of zinc secondary material

Tytuł:
Precipitation of jarosite as a purifying procedure of the solution obtained after leaching of zinc secondary material
Autorzy:
Jarosiński, A.
Przybyła, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/778073.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Tematy:
jarozyt
ługowanie
oczyszczanie roztworu
surowce wtórne
jarosite
leaching
purification of solution
secondary material
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2010, 12, 4; 36-39
1509-8117
1899-4741
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zinc oxide derived from processing of the slime obtained in an industrial process of electrolytic zinc obtaining was leached with the aqueous sulfuric acid solution. The effect of temperature and time on the extent of leaching was determined. The conditions lead to zinc recovery of about 90%. It was found that the extent of arsenic leaching did not depend upon the time and temperature of leaching. Next the conditions of the solution purification procedure were determined. It was found that jarosite formation as well as the degree of arsenic removal is connected with trivalent iron concentration in the solution.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies