Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Study of the influence of the binary mixtures of fluorocarbon surfactants on the surface tension of water

Tytuł:
Study of the influence of the binary mixtures of fluorocarbon surfactants on the surface tension of water
Autorzy:
Taraba, Anna
Szymczyk, Katarzyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/764007.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
Tematy:
fluorocarbon surfactants, surface tension, binary mixtures of surfactants
Źródło:
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sectio AA – Chemia; 2017, 72, 1
2083-358X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Influence of the binary mixtures of fluorocarbon surfactants Zonyl FSO-100  (FSO100) and Zonyl FSN-100 (FSN100) on the surface tension of the water was studied. The effectiveness of adsorption process of the surfactant at the water-air interface was calculated from the obtained values of the surface tension of studied mixtures. Also the maximum surface area per molecule of surfactant in the interfacial area  and the free energy at the water-air interface  were determined. Moreover, the existence of synergetizm or antagonism effect, which reduces the surface tension of the water was examined. On the basis of the Rosen's model parameter the values of intermolecular interactions in the mixed monolayer adsorption were calculated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies