Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiana zawartości białka ogólnego i włókna surowego w zależności od poziomu nawożenia i fazy rozwojowej traw

Tytuł:
Zmiana zawartości białka ogólnego i włókna surowego w zależności od poziomu nawożenia i fazy rozwojowej traw
The content change of total protein and crude fibre depending on the dose of fertilization and phenological phase of grasses
Autorzy:
Szkutnik, J.
Kacorzyk, P.
Szewczyk, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/75952.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Łąkarskie
Źródło:
Łąkarstwo w Polsce; 2012, 15
1506-5162
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The experiment was conducted in 2008–2010 in the mountain area. Cumulation of protein and crude fiber were assesed in four grasses: Festuca pratensis, Dactylis glomerata, Phleum pratense, Arrhenatherum elatius. The experience was two-factor. The first factor was varied nitrogen (50, 100, 150 kg ha–1) with constant phosphorus-potassium fertilization. The second factor was the phonological stage – first was at the earing, second – during flowering. Results of assesment shows that Festuca pratensis and Arrhenatherum elatius increased the protein content in plants and reduced the aging process with increasing nitrogen fertilization. In mountain conditions the optimal dose of nitrogen Phleum pratense seems to be 100 kg ha–1 while for Dactylis glomerata best dose was 150 kg.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies