Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The determination of flavan-3-ol content in the root of Rhodiola kirilowii

Tytuł:
The determination of flavan-3-ol content in the root of Rhodiola kirilowii
Oznaczanie zawartości flawan-3-oli w korzeniu Rhodiola kirilowii
Autorzy:
Gryszczynska, A.
Mielcarek, S.
Buchwald, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/72646.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Źródło:
Herba Polonica; 2011, 57, 1
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
According to a new classification, nearly 90 species belong to the Rhodiola family. However, only three of them are most frequently used in alternative medicine. In addition to R. rosea and R. quadrifida, R. Kirilowii can also be included in this group. This species was investigated for flavan-3-ol content. Due to beneficial properties of this class of compounds (free radical scavenging and reactive oxygen forms), the researchers decided to examine 5 substances in the root and in two extracts, alcoholic and aqueous ones. Depending on the matrix analysed, the content of particular components varies. Furthermore, it is also affected by extraction time as well as a particular extraction solvent employed. An ultra performance liquid chromatograph connected to a tandem mass spectrometer (Waters) was used for the assay. The application of this analytical method allows to detect very small amounts of analytes.

Zgodnie z nową klasyfikacją do rodziny Rhodiola należy ok. 90 gatunków. Jednak gatunkami najczęściej wykorzystywanymi w medycynie niekonwencjonalnej są jedynie trzy z nich. Oprócz R. rosea i R. quadrifida do tej grupy można zaliczyć R. Kirilowii. Gatunek ten został poddany badaniom na zawartość flawan-3-oli. Ze względu na bardzo korzystne właściwości tej klasy związków (zmiatania wolnych rodników i reaktywnych form tlenu), postanowiono zbadać zawartość 5 substancji w korzeniu i dwóch wyciągach: wodnym i alkoholowym. Zawartość poszczególnych składników różni się w zależności od analizowanej matrycy. Wpływ na to ma czas ekstrakcji, jak również zastosowanie konkretnego ekstrahentu. Do analizy wykorzystano ultrasprawny chromatograf cieczowy sprzężony z tandemowym spektrometrem mas (Waters). Zastosowanie tej metody analitycznej pozwala na wykrycie bardzo małych ilości analizowanych substancji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies