Technological characteristics of fruit as an average of 25 soft-flesh Capsicum spp. genotypes Charakterystyka technologiczna owoców form soft-flesh Capsicum spp. (średnia dla 25 genotypów)
The research material used to evaluate the relationship between technological features
of soft-flesh fruit involved the lines derived from the interspecific hybrid Capsicum frutescens
L. x C. annuum L. The genotypes differed in their yielding, morphological features
of fruit, technological efficiency and the content of capsaicinoids, which ranged from 20
to 770 and from 10 to 330 mg.kg-1, respectively, of capsaicin and dihydrocapsaicin in the
pericarp, from 60 to 3870 and from 30 to 1550 mg.kg-1 in the puree produced as a result of
mechanical separation of the soft tissue of the pericarp from the inedible parts (placenta,
seeds, septa and the peel). There was found a negative correlation between the fruit average
weight and length and the content of capsaicin in the pericarp and in the puree and for
the capsaicinoids sum in the puree. The contents of the two compounds were positively
correlated in each material researched, both when individual capsaicinoids were compared
and when their sum was given.
Materiałem badawczym użytym do oceny wzajemnych zależności między cechami technologicznymi
owoców soft-flesh były linie wyprowadzone z mieszańca międzygatunkowego
Capsicum frutescens L. x C. annuum L. Genotypy różniły się pod względem masy owoców
uzyskanych z rośliny, cech morfologicznych owoców, wydajności technologicznej oraz zawartości
kapsaicynoidów, która zawierała się w granicach od 20–770 i 10–330 mg.kg-1 ,
odpowiednio kapsaicyny i dihydrokapsaicyny w perykarpie, do 60–3870 i 30 –1550 mg.kg-1
w przecierze uzyskanym w wyniku mechanicznej separacji miękkiej tkanki perykarpu od
części niejadalnych (łożysko, nasiona, przegrody i skórka). Stwierdzono ujemną korelację
między średnią masą i długością owoców a zawartością kapsaicynoidów w perykarpie i
w przecierze. Zawartości obydwu omawianych związków były dodatnio skorelowane w
każdym z badanych materiałów, zarówno przy porównaniu indywidualnym każdego z kapsaicynoidów,
jak też dla ich sumy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00