Water soluble polysaccharides content in three species of edible and medicinal mushrooms: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus, Agaricus blazei Zawartość polisacharydów rozpuszczalnych w wodzie w trzech gatunkach grzybów jadalnych: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus, Agaricus blazei
Mushrooms (Basidiomyceteae) are potent source of biologically active substances which
have beneficial effect on human health. Many, if not all, mushroom species contain polysaccharides
which may boost human immune system. The purpose of this research was
assessing the content of crude water soluble polysaccharides (WSP) in three species of cultivated
edible and medicinal mushrooms: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus and Agaricus
blazei Murill. The content was determined both in caps and stems and the isolated WSP
fractions were analyzed using FTIR spectroscopy. The results demonstrate that analyzed
mushrooms species differ greatly in the WSP content. The largest amount was found in
the fruiting bodies of Pleurotus ostreatus. On the contrary, the fruiting bodies of L. edodes
contained the lowest amount of WSP. Furthermore, WSP in caps and steps are synthesized
at a slightly different level. FTIR analyses suggest that there are no significant differences
between chemical composition of crude WSP isolated from the stems and caps of the same
species. The FTIR spectra of crude WSP also reveal polysaccharides and proteins patterns.
Grzyby należące do Basidiomyceteae są cennym źródłem substancji aktywnych biologicznie,
wywierających korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Znaczna część gatunków grzybów,
jeśli nie wszystkie, syntetyzują polisacharydy mające zdolność do stymulowania układu
odpornościowego. Celem niniejszej pracy było określenie zawartości surowej frakcji polisacharydów
rozpuszczalnych w wodzie (WSP) w trzech gatunkach uprawianych grzybów
wyższych: Lentinula edodes, Pleurotus ostreatus, i Agaricus blazei Murill. Zawartość WSP oznaczona
była zarówno w trzonach jak i kapeluszach, a wyizolowane polisacharydy poddane
zostały analizie z zastosowaniem spektroskopii FTIR. Badania wykazały znaczne różnice
w zawartości WSP pomiędzy gatunkami. Najwięcej WSP wyizolowano z owocników
ostreatus. Z kolei owocniki L. edodes cechowała najmniejsza zawartość surowych polisacharydów.
Ponadto zaobserwowano różnice w ilości syntetyzowanych WSP w zależności
od części owocnika. Na podstawie analiz FTIR można przypuszczać, że nie ma istotnych
różnic w składzie surowej frakcji WSP wyizolowanych z trzonów i kapeluszy tego samego
gatunku. W widmach FTIR oprócz pasm absorpcji charakterystycznych dla polisacharydów,
obecne są także pasma świadczące o obecności białek.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00