Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Law regulations concerning food supplements, dietetic food and novel food containing herbal substances

Tytuł:
Law regulations concerning food supplements, dietetic food and novel food containing herbal substances
Regulacje prawne dotyczące suplementów diety, żywności dietetycznej i nowej żywności zawierającej substancje roślinne
Autorzy:
Baraniak, J.
Kujawski, R.
Ozarowski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/72538.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Źródło:
Herba Polonica; 2016, 62, 4
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Food supplements are concentrated sources of nutrients and/or other substances with a nutritional or physiological effect. However, they often contain herbal substances or their preparations. Food supplements belong to category of food and for that reason are regulated by food legislation. European Union regulations and directives established general directions for dietary supplements, dietetic food, which due to their special composition or manufacturing process are prepared for specific groups of people with special nutritional needs, and novel food/novel food ingredients to ensure product safety, suitability and appropriate consumer information.

Suplementy diety są skoncentrowanym źródłem substancji odżywczych i/lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub fizjologiczny. Produkty te bardzo często zawierają w swoim składzie surowce roślinne lub ich przetwory. Suplementy diety należą do kategorii żywności i z tego powodu podlegają przepisom prawa żywnościowego. Dyrektywy i inne przepisy Unii Europejskiej określają główne wytyczne prawne dla suplementów diety, dietetycznych środków spożywczych, które ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania są przeznaczone do zaspakajania szczególnych potrzeb żywieniowych określonych osób, a także nowej żywności/nowych składników żywności. Gwarantują one bezpieczeństwo produktu, jego przydatność oraz właściwe przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies