The antimicrobial and antioxidant activities of extracts obtained from some moss species in Turkey Aktywność przeciwdrobnoustrojowa i przeciwutleniająca wyciagów z wybranych gatunków mchów rosnących w Turcji
Pharmaceutical industry is forced to develop new pharmacologically active
molecules. Like other plants, mosses are considered to be potential source of new biologically
active compounds. The present study was designed to evaluate the
The antimicrobial and antioxidant activities of extracts obtained from some moss species in Turkey
antimicrobial and antioxidant activity of 8 moss species: Hypnum cupressiforme, Homalothecium
sericeum, Thuidium delicatulum, Homalothecium lutescens, Homalothecium nitens, Leucodon
sciuroides, Ctenidium molluscum, and Eurhynchium striatulum obtained from Turkey. Methods:
The antimicrobial activity of extracts was investigated against four Gram (+) and six Gram
(–) bacterial strains and three tested fungi. Total phenolic content (TPC), cupric reducing
antioxidant capacity (CUPRAC), ferric reducing antioxidant power (FRAP), and DPPH radical
scavenging activity assays were applied to determine the antioxidant activity.
All moss extacts were found to be active against all the organisms except Homalothecium
nitens. Especially, H. sericeum and E. striatulum showed the best antioxidant activity.
The obtained results show that mosses may be used as possible natural antioxidant,
antimicrobial agents to control various human, animal and plant diseases.
Przemysł farmaceutyczny wciąż poszukuje nowych związków aktywnych. Podobnie
jak inne rośliny, również mchy uważa się za potencjalne źródło nowych związków
biologicznie czynnych. Przedstawione badania miały na celu określenie aktywności
przeciwdrobnoustrojowej i przeciwutleniającej ośmiu gatunków mchów rosnących
w Turcji: Hypnum cupressiforme, Homalothecium sericeum, Thuidium delicatulum, Homalothecium
lutescens, Homalothecium nitens, Leucodon sciuroides, Ctenidium molluscum i Eurhynchium
striatulum. Działanie przeciwdrobnoustrojowe wyciągów badano w stosunku do
czterech szczepów bakterii Gram (+) i sześciu Gram (–) oraz w stosunku do trzech gatunków
grzybów. Działanie przeciwutleniające badano oznaczając sumę zawartości związków
fenolowych (TPC), zdolność redukowania miedzi (CUPRAC), zdolność redukowania jonów
żelaza (FRAP) i oznaczając działanie przeciwutleniające z użyciem rodnika DPPH .
Wszystkie badane wyciągi z mchów (za wyjątkiem Homalothecium nitens) wykazywały aktywność
przeciwdrobnoustrojową w stosunku do testowanych mikroorganizmów. Najsilniejsze
działanie przeciwutleniające wykazały wyciągi z H. sericeum i E. striatulum.
Otrzymane wyniki wskazują, że można traktować mchy jako potencjalne naturalne źródła
substancji antyoksydacyjnych i przeciwdrobnoustrojowych do zwalczania chorób ludzi,
zwierząt i roślin.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00