Variation in the content of flavonols and main organic acids in the fruit of European cranberry (Oxycoccus palustris Pers.) growing in peatlands in peatlands of North-Western Poland
Variation in the content of flavonols and main organic acids in the fruit of European cranberry (Oxycoccus palustris Pers.) growing in peatlands in peatlands of North-Western Poland Zróżnicowanie zawartości flawonoli i głównych kwasów organicznych w owocach żurawiny błotnej (Oxycoccus palustris Pers.) na torfowiskach północno-zachodniej Polski
This paper documents phytochemical variation of European cranberry (Oxycoccus palustris
Pers. = Vaccinium oxycoccos L.) growing in peatlands of North-Western Poland. Thirty four
fruit samples collected in 2008–2009 at 15 sites in northern Wielkopolska (Greater Poland)
and Western Pomerania were used in the study. The flavonol content, expressed as quercetin
equivalent, was determined spectrophotometrically. The amount of main organic
acids: citric, malic, and quinic, was determined using the HPLC-DAD method. The obtained
results show high phytochemical differentiation of European cranberry fruit. The flavonol
content ranged from 57 to 298 mg% of dry matter. The organic acids in question accounted
for, respectively: 8.57–21.32% (citric acid), 2.18–14.24% (malic acid), and 2.96–8.79% (quinic
acid) of fruit dry matter. There was also a large variation in the ratio of quinic acid to malic
acid (from 0.27 to 3.83). A strong negative correlation was found between the abovementioned
acids (r= -0.74, p=0.000). This indicates the possibility of occurrence of two
chemotypes of European cranberry, differing in the content of quinic acid and malic acid.
Niniejsza praca dokumentuje zróżnicowanie fitochemiczne żurawiny błotnej (Oxycoccus palustris
Pers. = Vaccinium oxycoccos L.) na torfowiskach północno-zachodniej Polski. W badaniach
wykorzystano 34 próby owoców zebranych w latach 2008–2009 na 15 stanowiskach
w północnej Wielkopolsce i na Pomorzu Zachodnim. W liofilizowanym surowcu określono
zawartość flawonoli w przeliczeniu na kwercetynę (metodą spektrofotometryczną) oraz
ilość głównych kwasów organicznych: cytrynowego, jabłkowego i chinowego (metodą
HPLC-DAD). Uzyskane wyniki wskazują na dużą zmienność fitochemiczną owoców żurawiny
błotnej. Zawartość flawonoli wahała się w granicach od 57 do 298 mg% suchej masy.
Analizowane kwasy organiczne stanowiły odpowiednio: 8,57–21,32% (kwas cytrynowy),
2,18–14,24% (kwas jabłkowy) oraz 2,96–8,79% (kwas chinowy) suchej masy owoców. Duże
zróżnicowanie występowało także w proporcji kwasu chinowego do jabłkowego (od 0,27
do 3,83). Między wymienionymi kwasami stwierdzono silną ujemną korelację (r= -0,74;
p=0,000). Wskazuje to na możliwość występowania dwóch chemotypów żurawiny błotnej,
różniących się zawartością kwasu chinowego i jabłkowego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00