Essential oil composition of hyssop [Hyssopus officinalis L.] cultivated in north-western Poland Sklad olejku z hyzopu [Hyssopus officinalis L.] uprawianego w polnocno-zachodniej Polsce
Essential oil from the herb of Hyssopus officinalis L. was obtained by steam distillation,
simple hydrodistillation and hydrodistillation in Dean-Stark apparatus. The chemical composition
of the oil was determined by GC-MS. The analysis revealed the presence of 31
compounds in steam distilled oil, 36 compounds in hydrodistilled oil and 27 compounds in
essential oil obtained by hydrodistillation in Dean-Stark apparatus. Isopinocamphone was
the dominating component (40.07–45.45%) in the all analysed oil samples.
W badaniach wykorzystano suszone ziele hyzopu lekarskiego zebrane w okresie kwitnienia
(sierpień 2009 r.). Materiał roślinny pochodził z eksperymentalnej uprawy Katedry
Warzywnictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Olejek
eteryczny wydzielono na drodze destylacji z parą wodną, destylacji prostej i destylacji
z wykorzystaniem nasadki Deana-Starka. Skład olejku eterycznego określono metodą
GC-MS. Zidentyfikowano 31 związków w olejku otrzymanym przez destylację z parą
wodną, 36 związków w olejku otrzymanym na drodze destylacji prostej i 27 związków
w olejku wydzielonym w nasadce Deana-Starka. Izopinokamfon stanowił główny składnik
wszystkich analizowanych próbek (40,07–45,45%).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00