Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of chemical composition of the essential oils from different parts of Thuja occidentalis L. "Brabant" and T. occidentalis L. "Smaragd"

Tytuł:
Comparison of chemical composition of the essential oils from different parts of Thuja occidentalis L. "Brabant" and T. occidentalis L. "Smaragd"
Porównanie składu chemicznego olejków eterycznych z różnych części morfologicznych Thuja occidentalis L. "Brabant" i T. occidentalis L. "Smaragd"
Autorzy:
Lis, A.
Liszkiewicz, R.
Krajewska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/72018.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Źródło:
Herba Polonica; 2016, 62, 3
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: Thuja occidentalis ‘Brabant’ and T. occidentalis ‘Smaragd’ are widely planted as decoration in parks and as hedges in domestic gardens in Poland. Objective: The aim of the study was to determine the yield and the composition of essential oils from different parts of these cultivars. Methods: The essential oils were obtained by hydrodistillation, and then analyzed by GC/MS. Results: Over seventy compounds were identified. The oils from leaves, twigs with leaves and twigs without leaves of ‘Brabant’ variety contained mainly α-thujone (61.0–64.4%), β-thujone (10.4–10.7%) and fenchone (7.7–8.0%), whereas in the cone oil there were α-thujone (42.1%), sabinene (11.2%) and β-thujone (10.2%). The main constituents of the oil from leaves and twigs with leaves of ‘Smaragd’ variety were α-thujone (49.2–49.3%), beyerene (12.8–13.2%) and sabinene (8.9–9.3%). Conclusions: The yield and chemical composition of the essential oil of T. occidentalis depend on the variety and plant organ. The oil of ‘Brabant’ variety contained more thujones and less diterpenes in comparison with the oil of ‘Smaragd’ variety.

Wstęp: Thuja occidentalis ‘Brabant’ i T. occidentalis ‘Smaragd’ są powszechnie uprawiane w Polsce jako rośliny dekoracyjne w parkach i jako żywopłotowe w ogrodach. Cel: Celem badań było określenie wydajności i składu chemicznego olejków eterycznych z różnych części morfologicznych tych odmian. Metodyka: Olejki eteryczne otrzymano metodą hydrodestylacji, następnie analizowano je metodą GC/MS. Wyniki: Zidentyfikowano ponad 70 składników. Olejki z liści, gałązek z liśćmi i gałązek bez liści odmiany ‘Brabant’ zawierały głównie α-tujon (61,0–64,4%), β-tujon (10,4–10,7%) i fenchon (7,7–8,0%), natomiast olejek z szyszek α-tujon (42,1%), sabinen (11,2%) i β-tujon (10,2%). Głównymi składnikami olejków z liści i gałązek z liśćmi odmiany ‘Smaragd’ były α-tujon (49,2–49,3%), bejeren (12,8–13,2%) i sabinen (8,9–9,3%). Wnioski: Zawartość i skład chemiczny olejków eterycznych zależy od odmiany i części morfologicznych T. occidentalis. Olejek z odmiany ‘Brabant’ zawierał więcej tujonów, a mniej diterpenów w porównaniu z olejkiem z odmiany ‘Smaragd’.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies