Medicinal and aromatic plants production under salt stress. A review Produkcja roślin leczniczych oraz aromatycznych w warunkach stresu wywołanego zasoleniem (przegląd)
Salinization of soils or waters is one of the world’s most serious environmental problems
in agriculture. It is necessary to determine the environmental factors under which medicinal
and aromatic plants give higher yields and better quality. The problem of salinity
is characterized by an excess of inorganic salts and is common in the arid and semi-arid
lands, where it has been naturally formed under the prevailing climatic conditions and due
to higher rates of evapotranspiration and lack of leaching water. Although more frequent
in arid lands, salt-affected soils are also present in areas where salinity is caused by poor
quality of irrigation water. Saline soil induces physiological and metabolic disturbances in
plants, affecting development, growth, yield, and quality of plants. Plants affects adversely
as a result of salinity, seed germination, survival percentage, morphological characteristics,
development and yield and its components. In general, salt stress decreases the photosynthesis
and respiration rate of plants. Total carbohydrate, fatty acid and protein content
were adversely affected due to salinity effect, but increased the level of amino acids,
particularly proline. The content of some secondary plant products is significantly higher
in plants grown under salt stress than in those cultivated in normal conditions. The salinity
tolerance depends on the interaction between salinity and other environmental factors.
Zasolenie gleb oraz wód jest jednym z najpoważniejszych problemów z zakresu ochrony
roślin występujących w rolnictwie. Dlatego niezbędne jest określenie czynników środowiskowych
wpływających na jakość, a także wysokość plonowania roślin leczniczych i
aromatycznych. Zasolenie spowodowane obecnością nadmiaru nieorganicznych soli jest
charakterystyczne dla suchych oraz półsuchych terenów powstałych w wyniku działania lokalnych
warunków klimatycznych, braku ewapotranspiracji, jak również przenikania wody.
Większy stopień zasolenia terenów suchych spotykany jest na obszarach, na których jakość
wody jest niższa. Zasolenie gleby wpływa na fizjologię roślin, wywołując zaburzenia
w metabolizmie, rozwoju, wzroście, plonowaniu oraz jakości. Zasolenie wpływa także negatywnie
na zdolność kiełkowania nasion, wskaźnik przetrwania roślin, ich morfologię,
wydajność oraz jakość plonu. Stres wywołany zasoleniem obniża zdolność rośliny do procesów
fotosyntezy oraz procesów ich oddychania. Wynikiem tego jest obniżony poziom
całkowitej zawartości węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz białek, a także wzrostu
zawartości aminokwasów, w szczególności proliny. W hodowli roślin w warunkach stresu
wywołanego zasoleniem podłoża zaobserwowano wzrost poziomu produkcji niektórych
metabolitów wtórnych w porównaniu z uprawą w normalnych warunkach. Zdolność roślin
do tolerancji zasolenia wynika z interakcji między czynnikami środowiskowymi a warunkami
zasolenia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00