Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Essential oil composition of three sweet basil (Ocimum basilicum L.) cultivaris

Tytuł:
Essential oil composition of three sweet basil (Ocimum basilicum L.) cultivaris
Skład olejku eterycznego z trzech odmian bazylii pospollitej (Ocimum basilicum L.)
Autorzy:
Wesolowska, A.
Kosecka, D.
Jadczak, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/71744.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Źródło:
Herba Polonica; 2012, 58, 2
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the studies conducted in 2010–2011, the chemical composition of the essential oils of three sweet basil (Ocimum basilicum L.) cultivars were investigated by GC-MS method. Forty eight compounds (95.08% of the total oil) were identified in the essential oil of O. basilicum L. cv. ‘Thai Siam’. The main components found in the oil were linalool (24.60 and 36.60% in 2010 and 2011, respectively), (E)-methyl cinnamate (18.73 and 21.90%) and methyl chavicol (5.57 and 7.50%). In the essential oil of O. basilicum L. cv. ‘Bolloso Napoletano’, forty constituents were identified, representing 97% of total oil. Linalool (41.09 and 47.75%), methyl chavicol (14.34 and 20.21%) and 1,8-cineole (7.21 and 10.23%) were the major components. Similarly, linalool (37.51 and 48.65%), methyl chavicol (13.41 and 18.55%) and 1,8-cineole (7.72 and 12.59%) were found to be the main constituents of the oil of O. basilicum L. cv. ‘A Foglie di Lattuga’. A total of 35 compounds were identified in this oil, representing 95.24% of the total oil content.

W latach 2010–2011 badano skład chemiczny olejków eterycznych z trzech odmian bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.): ‘Thai Siam’, ‘Bolloso Napoletano’ i ‘A Foglie di Lattuga’. W olejku eterycznym ‘Thai Siam’ zidentyfikowano 48 związków. Linalol (24,60 i 36,60%, odpowiednio w roku 2010 i 2011), (E)-cynamonian metylu (18,73 i 21,90%) i metylochawikol (5,57 i 7,50%) stanowiły jego główne składniki. Linalol (41,09 i 47,75%), metylochawikol (14,34 i 20,21%) i 1,8-cineol (7,21 i 10,23%) stanowiły dominujące składniki olejku ‘Bolloso Napoletano’, w którym zidentyfikowano łącznie 40 związków. Podobnie linalol (37,51 i 48,65%), metylochawikol (13,41 i 18,55%) i 1,8-cineol (7,72 i 12,59%), stanowiły główne składniki olejku ‘A Foglie di Lattuga’. W olejku tym zidentyfikowano 35 związków. W badanych olejkach bazyliowych zidentyfikowano od 95 do 97% związków.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies