Actual solubility (S|real.|), level of hydrophilic-lipophilic balance (HLBRequ., HLBD, HLBG) and partition coefficient (log P) of phytochemicals contained in Ext. Camellia sinensis L. aqu. siccum in the light of general Hildebrand- Scatchard-Fedors theory of solubility
Actual solubility (S|real.|), level of hydrophilic-lipophilic balance (HLBRequ., HLBD, HLBG) and partition coefficient (log P) of phytochemicals contained in Ext. Camellia sinensis L. aqu. siccum in the light of general Hildebrand- Scatchard-Fedors theory of solubility Rozpuszczalność rzeczywista (S|rz.|), poziom równowagi hydrofilo-lipofilowej (HLBRequ., HLBD, HLBG) oraz współczynnik podziału (log P) fitozwiązków wchodzących w skład Ext. Camellia sinensis L. aqu. siccum w świetle ogólnej teorii rozpuszczalności Hildebranda-Scatcharda-Fedorsa
Using the general Hildebrand-Scatchard-Fedors theory of solubility, the mole fraction (x2) of
solubility of phytochemicals contained in the dry green tea leaves was calculated which determines the profile
of pharmacological activity.The applicative purpose of the study was to estimate the actual solubility of phytochemicals – S|real.|
[mol/dm3] in water and in water-ethanol solutions of diversified polarity (εM) for their selective extraction and
optimal formulation of oral solid dosage form.The basic physico-chemical and structural quantities of phytochemicals and corresponding
mathematical equations of general Hildebrand-Scatchard-Fedors theory of solubility were used to calculate
the actual solubility – S|real.| and the level of hydrophilic-lipophilic balance (HLB).The calculated actual solubility values – S|real.| [mol/dm3] collated with correlation equations enabled
the assessment of phytochemical capability for the process of mass exchange on phase boundary. Correlation
equations for the dependence log P = f (– log S|real.|) point to the structural preferences of phytochemicals in the
kinetics of the mass exchange (diffusion) through the natural phase boundary.Calculations and correlations between the values characterizing the actual solubility – S|real.|,
media polarity (water, ethanol and their solutions) and the partition coefficient (log P) including the level
of hydrophilic-lipophilic balance (HLB) show that basing on thermodynamic components of the general
Hildebrand-Scatchard-Fedors theory of solubility, the diffusion profile of phytochemicals contained in
the green tea extract (Ext. Camellia sinensis L. aqu. siccum) through the biological phase boundary as well
as optimal choice of the extraction medium for selective extraction of the class of phytochemicals can be
estimated.
Wykorzystując ogólną teorię rozpuszczalności Hildebranda-Scatcharda-Fedorsa wyliczono ułamek
molowy (x2) rozpuszczalności fitozwiązków zawartych w suchym ekstrakcie z liści zielonej herbaty, które
decydują o profilu działania farmakologicznego.Aplikacyjnym celem prowadzonych badań było oszacowanie rzeczywistej rozpuszczalności fitozwiązków
– S|rz.| (mol/dm3) w wodzie i roztworach wodno-etanolowych o zmiennej polarności (εM) w celu selektywnej
ich ekstrakcji i optymalnej formulacji stałej doustnej postaci leku.Do wyliczenia rozpuszczalności rzeczywistej – S|rz.| i poziomu równowagi hydrofilo-lipofilowej
(HLB) wykorzystano podstawowe wielkości fizyko-chemiczne i strukturalne fitozwiązków oraz stosowne
równania matematyczne z ogólnej teorii rozpuszczalności Hildebranda-Scatcharda-Fedorsa.
Wyliczone wielkości rozpuszczalności rzeczywistej – S|rz.| (mol/dm3) zestawione w równaniach korelacyjnych
umożliwiły ocenę zdolności fitozwiązków do procesu wymiany masy na granicy faz. Równania
korelacyjne dla zależności log P = f (-log S|rz.|) wskazują preferencje strukturalne fitozwiązków w kinetyce
procesu wymiany masy (dyfuzji) przez naturalną granicę faz..Z przeprowadzonych obliczeń i korelacji między wielkościami, które charakteryzują rozpuszczalność
rzeczywistą – S|rz.|, polarność mediów (woda, etanol i ich roztwory) oraz współczynnik podziału (log P), a w
tym również poziom równowagi hydrofilo-lipofilowej (HLB) wynika, że w oparciu o składowe termodynamiczne
ogólnej teorii rozpuszczalności Hildebranda-Scatcharda-Fedorsa można oszacować profil dyfuzji
fitozwiązków zawartych w ekstrakcie z zielonej herbaty (Ext. Camellia sinensis L. aqu. Siccum) przez biologiczną
granicę faz, a także optymalnie dobrać medium ekstrakcyjne w celu selektywnego pozyskiwania
klasy fitozwiązków.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00