Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Physico-chemical properties of Rhododendron honey produced in Turkey

Tytuł:
Physico-chemical properties of Rhododendron honey produced in Turkey
Właściwości fizykochemiczne miodu rododendronowego produkowanego w Turcji
Autorzy:
Rasgele, P.G.
Kekecoglu, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/71672.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Tematy:
physicochemical property
Rhododendron
honey
physicochemical analysis
chestnut
flower
Turkey [geogr.]
Źródło:
Herba Polonica; 2013, 59, 3
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rhododendron honey is a monofloral honey and it is collected from the flowers of Rhododendron species widely spreading over many countries, mainly in America, Turkey, Indonesia, Australia. It is belived that Rhododendron honey treats several disorders and is used traditionally as an alternative medicine. The determination of the chemical characteristics of the Rhododendron honey is essential for public health. In this research, the physicochemical characteristics of Rhododendron, chestnut and flower honey samples collected from beekeepers in Turkey were determined and compared. Physico-chemical parameters such as moisture, acidity, sucrose, invert sugar, fructose/glucose, conductivity, diastase and hydroxymethylfurfural were analysed in each honey sample. According to the results obtained, no differences were found in physico-chemical properties of Rhododendron, honey samples, except from moisture and acidity compared with those of chestnut and flower honeys. In order to differentiate Rhododendron honeys, new methods should be developed. This honey should be reintroduced to medicine and used in pharmaceutical industry.

Miód rododendronowy jest miodem jednokwiatowym zbieranym z kwiatów roślin z rodzaju Rhododendron. Jest rozpowszechniony w wielu krajach Ameryki, a także w Turcji, Indonezji i Australii. Uważa się, że miód rododendronowy leczy niektóre zaburzenia i jest używany w medycynie alternatywnej, zatem określenie składu chemicznego miodu rododendronowego jest ważne dla zdrowia społeczeństwa. W pracy określono i porównano cechy fizykochemiczne próbek miodu rododendronowego, kasztanowego i kwiatowego otrzymanego z pasiek w Turcji. W każdej próbce oznaczano cechy fizykochemiczne takie jak wilgotność, kwasowość, poziom sacharozy i cukru inwertowanego, stosunek fruktozy/glukozy, przewodność elektryczna, diastaza i hydroksymetylofurfural. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, nie znaleziono różnic w cechach fizykochemicznych próbek miodu z rododendronu, za wyjątkiem wilgotności i kwasowości w porównaniu z miodem z kasztanowca i kwiatowym. W celu wychwycenia cech charakteryzujących tylko miód rododendronowy potrzeba zastosowania nowych metod. Miód ten powinien zostać ponownie wprowadzony do użycia w medycynie i przemyśle farmaceutycznym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies