Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of the contents of selected phenolic compounds in the fruit of Vaccinium macrocarpon Ait. and Vaccinium oxycoccos L.

Tytuł:
Comparison of the contents of selected phenolic compounds in the fruit of Vaccinium macrocarpon Ait. and Vaccinium oxycoccos L.
Porównanie zawartości wybranych związków fenolowych w owocach Vaccinium macrocarpon Ait. i Vaccinium oxycoccos L.
Autorzy:
Witkowska-Banaszczak, E.
Studzinska-Sroka, E.
Bylka, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/71595.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Źródło:
Herba Polonica; 2010, 56, 2
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The genus Vaccinium L. (Ericaceae), comprises about 450 species including V. macrocarpon Ait. (Cranberry, American Cranberry), Vaccinium oxycoccos L. (Small cranberry, marsh whortleberry), V. microcarpos (Turcz. Ex Rupr.) Schmalh., syn. V. oxycoccos. In natural conditions they grow in acidic and wet peatbog type soils in the cooler areas of the Northern Hemisphere. V. macrocarpon is native to the northern and eastern parts of North America (Canada, United States). V. oxycoccos and V. microcarpos are grown in northern Europe and northern Asia, whereas V. oxycoccos also grows in the northern part of North America.

W owocach Vaccinium macrocarpon i V. oxycoccos oznaczono zawartość flawonoidów, proantocyjanidyn, metodami opisanymi w Farmakopei Europejskiej V oraz całkowitą zawartość związków fenolowych, z odczynnikiem Folin-Ciocalteu. Zawartość flawonoidów wynosiła 0,27% i 0,09% w przeliczeniu na hyperozyd; proantocyjanidyn 2,05% i 0,92% w przeliczeniu na chlorek cyjanidyny; całkowita zawartość związków fenolowych 1,88% i 0,98% w przeliczeniu na kwas galusowy, w owocach V. macrocarpon i V. oxycoccos, odpowiednio.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies