Introduction: For centuries, mosses have been used in traditional medicine due to their antibacterial, antifungal,
and antiviral activities.
Objective: The present study was designed to evaluate the antibacterial activity of ethanolic extracts obtained
from 12 moss species: Brachythecium albicans, Bryum argenteum, Ceratodon purpureus, Dicranum
scoparium, Dryptodon pulvinatus, Orthotrichum anomalum, Oxyrrhynchium hians, Plagiomnium undulatum,
Polytrichum juniperinum, P. piliferum, Schistidium crassipilum, and Syntrichia ruralis.
Methods: The antimicrobial activity of extracts was investigated against three Gram(+) bacteria (Enterococcus
faecalis, Staphylococcus aureus, and Streptococcus pyogenes) and two Gram(-) bacteria (Escherichia coli
and Klebsiella pneumoniae), using the agar disc-diffusion method.
Results: The high activity against all investigated bacteria was determined for extracts of D. pulvinatus,
P. undulatum, B. argenteum, S. crassipilum, O. anomalum (mean inhibition zone: 11.3–13.1 mm) and to
a lesser extent in the case of D. scoparium (8.3 mm). Extracts from P. juniperinum and P. piliferum showed
activity only against Gram-positive bacteria, with an inhibition zone from 7.3 to 9.7 mm. Four species: B.
albicans, C. purpureus, O. hians, and S. ruralis had not antibacterial properties.
Conclusions: The obtained results indicate that mosses could be a significant source of antibacterial agents. For
the first time, we presented antibacterial activity of ethanolic extracts from S. crassipilum and O. anomalum.
Wstęp: Od wieków mchy były stosowane w tradycyjnej medycynie, ze względu na ich działanie przeciwbakteryjne,
przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Cel: Celem niniejszej pracy było określenie aktywności przeciwbakteryjnej wyciągów etanolowych otrzymanych
z 12 gatunków mchów: Brachythecium albicans, Bryum argenteum, Ceratodon purpureus, Dicranum
scoparium, Dryptodon pulvinatus, Orthotrichum anomalum, Oxyrrhynchium hians, Plagiomnium undulatum,
Polytrichum juniperinum, P. piliferum, Schistidium crassipilum i Syntrichia ruralis.
Metody: Działanie przeciwbakteryjne wyciągów badano wobec trzech bakterii Gram-dodatnich (Enterococcus
faecalis, Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes) oraz dwóch bakterii Gram-ujemnych (Escherichia
coli i Klebsiella pneumoniae), stosując metodę dyfuzyjno-krążkową.
Wyniki: Wysoką aktywność przeciwko wszystkim badanym bakteriom stwierdzono w przypadku wyciągów
uzyskanych z D. pulvinatus, P. undulatum, B. argenteum, S. crassipilum i O. anomalum (średnia strefa zahamowania
wzrostu: 11.3–13.1 mm), a niższą dla D. scoparium (8.3 mm). Wyciągi z P. juniperinum i P. piliferum
wykazały aktywność jedynie wobec bakterii Gram-dodatnich. Ekstrakty z B. albicans, C. purpureus, O.
hians i S. ruralis nie posiadały właściwości przeciwbakteryjnych.
Wnioski: Uzyskane wyniki wskazują, że mchy mogą mieć znaczenie jako źródło związków działających
przeciwbakteryjnie. Były to pierwsze badania wykazujące przeciwbakteryjną aktywność wyciągów etanolowych
uzyskanych z S. crassipilum i O. anomalum.