Antioxidant activities and polyphenolics content of Flammulina velutipes mushroom extracts Czynniki wpływające na właściwości przeciwutleniające i ogólną zawartość związków polifenolowych w ekstraktach z grzyba Flammulina velutipes
A study was conducted in order to determine the content of phenolic compounds and antioxidative
activity of extracts from Flammulina velutipes. Water and ethanolic, methanolic,
acetone (70% v/v) extracts were prepared from lyophilized fruiting bodies of mushrooms.
Different extraction techniques were used: ultrasonication and stirring by a rotary shaker
at ambient temperature and at 50oC, and at boiling point for each solvent. Next, total
phenolics by Folin-Ciocalteu method, antioxidant capacity (EC) by ferric reducing antioxidant
power assay (FRAP) and scavenging ability on 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH)
radicals were analysed in these extracts. It was observed that the extraction method and
the kind of solvent influenced the antioxidant activity and concentration of total phenolics
in the extracts. The highest concentration of phenolic compounds (7.58±0.17 mg GAE/g
extract) were observed for water extract prepared with use of ultrasonification method (at
50oC for 1h). Results showed that water extracts possessed high equivalent capacity (EC)
for all applied extraction methods. The highest EC value (9.2±0.18 mM Fe2+/g extract)
was observed in water extract prepared by stirring at ambient temperature for 1 h. This
extract was characterized by high level of total phenolics. The acetone extracts, prepared
by ultrasonic extraction at 50oC for 1 h, at 10 mg/ml showed the highest scavenging activity
(57.53±1.18%), although, the value was lower than that of ascorbic acid at 10 mg/ml
(60.50±1.32%).
Praca miała na celu określenie ogólnej zawartości związków polifenolowych i właściwości
przeciwutleniających ekstraktów z grzyba Flammulina velutipes. Z liofilizowanych owocników
F. velutipes przygotowano ekstrakty wodne, etanolowe (70% v/v), metanolowe (70% v/v)
i acetonowe (70% v/v). Zastosowano różne techniki ekstrakcji: wytrząsanie i ekstrakcję
przy użyciu łaźni ultradźwiękowej w temperaturze pokojowej i w 50oC oraz ekstrakcję we
wrzącym rozpuszczalniku. W otrzymanych ekstraktach zbadano ogólną zawartość związków
polifenolowych metodą Folin-Ciocalteu i ich właściwości przeciwutleniające (EC –
equivalent capacity) metodą FRAP (ferric reducing antioxidant power assay) oraz zdolność do
neutralizacji wolnych rodników z użyciem DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl). Zaobserwowano,
że takie czynniki jak warunki ekstrakcji czy rodzaj użytego rozpuszczalnika mają
wpływ na właściwości przeciwutleniające i ogólną zawartość związków polifenolowych
w otrzymanych ekstraktach. Najwyższą ilość związków polifenolowych uzyskano w wodnych
ekstraktach otrzymanych z użyciem łaźni ultradźwiękowej w 50oC (7,58±0,17 mg
GAE/g ekstraktu). Wyniki pokazują, że wodne ekstrakty, otrzymane wszystkimi zastosowanymi
metodami ekstrakcji, posiadają wysokie właściwości przeciwutleniające. Najwyższą
wartość EC (9.2±0.18 mM Fe2+/g ekstraktu) zaobserwowano dla wodnych ekstraktów
przygotowanych w pokojowej temperaturze z użyciem wytrząsarki. Te ekstrakty charakteryzowały
się również wysoką zawartością związków polifenolowych. Ekstrakty acetonowe
otrzymane poprzez zastosowanie łaźni ultradźwiękowej w 50oC przy stężeniu 10 mg/ml
wykazywały najwyższą zdolność do redukcji wolego rodnika DPPH (57,53±1,18%) ale niższą
niż kwas askorbinowy przy takim samym stężeniu (60,50±1,32%).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00