Comparison of antioxidant properties of infusions from different parts of Arnica montana and Arnica chamissonis var. foliosa Less. Porownanie właściwości antyoksydacyjnych naparów z różnych części Arnica montana i Arnica chamissonis var. foliosa Less.
Arnica chamissonis (AC) was a good source of total phenolics, phenolic acids and flavonoids.
Irrespective of raw material the highest reducing powers were observed in AC infusions,
whereas the highest chelating power (about 100%) was stated in the rhizomes of AC. Free
radicals were the most effectively scavenged by extracts of AC flower heads and herb
(about 60% – SASA and 90% – ABTS , respectively). Lipid peroxidation was strongly inhibited
by flower heads infusion of both Arnica genera and herb infusions of Arnica montana (AM)
– about 100%. Positive correlations between ABTS +. and O2
- radical scavenging properties,
reducing power and total phenolics content (r=0.97, r=0.79, r=0.83, and r=0.50,
respectively), flavonoids content (r=0.92, r=0.77, r=0.66, and r=0.51, respectively) and
phenolic acids content (r=0.86, r=0.94 and r=0. 75, respectively) were found. In addition,
inhibition of lipid peroxidation was correlated with total phenolics and flavonoids
contents (r=0.50, r=0.51, respectively).
Koszyczki kwiatowe, ziele i kłącza Arnica montana L. (AM) i Arnica chamissonis var. foliosa
Less. (AC) okazały się dobrym źródłem związków fenolowych. Wyższą zawartość
związków fenolowych ogółem, fenolokwasów i flawonoidów miały próby z AC. Próby
te charakteryzowały się również najwyższym potencjałem redukcyjnym. Najwyższą
zdolnością (około 100%) do chelatowania charakteryzował się napar z kłączy AC. Wolne
rodniki były efektywnie neutralizowane przez napary z kwiatów i ziela AC (odpowiednio
o około 60% – O2
- i 90% – ABTS ). Utlenianie lipidów było silnie hamowane przez napary
z kwiatów obu gatunków arniki i z ziela AM (około 100%). Wykazano pozytywną korelację
pomiędzy zdolnością do neutralizacji wolnych rodników ABTS i O2
-, zdolnością do redukcji
i hamowania peroksydacji lipidów a zawartością związków fenolowych ogółem (odpowiednio
r=0,97; r=0,79; r=0,83 i r=0,50) i flawonoidów (odpowiednio r=0,92; r=0,77;
r=0,66 i r=0,51).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00