Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antimicrobial effect of an aqueous extract of Potentilla erecta rhizome

Tytuł:
Antimicrobial effect of an aqueous extract of Potentilla erecta rhizome
Przeciwdrobnoustrojowe działanie wodnego ekstraktu z kłącza Potentilla erecta
Autorzy:
Synowiec, A.
Gniewosz, M.
Baczek, K.
Przybyl, J.L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/71384.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Źródło:
Herba Polonica; 2014, 60, 2
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Potentilla erecta is a therapeutic plant used in folk medicine to treat inflammatory states, wounds and diseases of the alimentary tract. The results of the study reveal the effects of an aqueous extract of P. erecta rhizome on certain microorganisms occurring in food. The main components of the extract were catechins. The extract was shown to display an inhibiting effect against Gram-positive bacteria such as Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Bacillus subtilis ATCC 6633, as well as against yeast such as Candida lipolitica KKP 322 and Hansenula anomala R 26. The extract did inhibit the growth of Gram-negative bacteria, however, no inhibiting effects were observed on moulds in the studied range of concentrations, i.e. 0.13 to 64 mg dry matter/ml.

Potentilla erecta jest rośliną leczniczą wykorzystywaną w medycynie ludowej jako środek do leczenia stanów zapalnych, ran i chorób przewodu pokarmowego. W pracy przedstawiono wyniki dotyczące działania wodnego ekstraktu z kłącza P. erecta na wybrane drobnoustroje występujące w żywności. Głównymi czynnymi składnikami ekstraktu były katechiny. Ekstrakt ten wykazywał działanie hamujące w stosunku do bakterii Gram dodatnich: Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus subtilis ATCC 6633 oraz drożdży Candida lipolitica KKP 322, Hansenula anomala R 26. W badanym zakresie stężeń 0,13 do 64 mg suchej masy/ml ekstrakt nie wykazywał aktywności przeciwko bakteriom Gram ujemnym oraz pleśniom.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies