Potentilla erecta is a therapeutic plant used in folk medicine to treat inflammatory states,
wounds and diseases of the alimentary tract. The results of the study reveal the effects
of an aqueous extract of P. erecta rhizome on certain microorganisms occurring in food.
The main components of the extract were catechins. The extract was shown to display an
inhibiting effect against Gram-positive bacteria such as Staphylococcus aureus ATCC 25923
and Bacillus subtilis ATCC 6633, as well as against yeast such as Candida lipolitica KKP 322
and Hansenula anomala R 26. The extract did inhibit the growth of Gram-negative bacteria,
however, no inhibiting effects were observed on moulds in the studied range of concentrations,
i.e. 0.13 to 64 mg dry matter/ml.
Potentilla erecta jest rośliną leczniczą wykorzystywaną w medycynie ludowej jako środek do
leczenia stanów zapalnych, ran i chorób przewodu pokarmowego. W pracy przedstawiono
wyniki dotyczące działania wodnego ekstraktu z kłącza P. erecta na wybrane drobnoustroje
występujące w żywności. Głównymi czynnymi składnikami ekstraktu były katechiny. Ekstrakt
ten wykazywał działanie hamujące w stosunku do bakterii Gram dodatnich: Staphylococcus
aureus ATCC 25923, Bacillus subtilis ATCC 6633 oraz drożdży Candida lipolitica KKP
322, Hansenula anomala R 26. W badanym zakresie stężeń 0,13 do 64 mg suchej masy/ml
ekstrakt nie wykazywał aktywności przeciwko bakteriom Gram ujemnym oraz pleśniom.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00