Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Morphological and pharmacokinetic properties of oral solid dietary supplements containing plant extracts

Tytuł:
Morphological and pharmacokinetic properties of oral solid dietary supplements containing plant extracts
Właściwości morfologiczne i farmakokinetyczne stałych doustnych suplementów diety zawierających ekstrakty roślinne
Autorzy:
Glogowski, A.
Marczynski, Z.
Kolodziejczyk, M.K.
Jambor, J.
Stefan, M.K.
Zgoda, M.M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/71271.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Źródło:
Herba Polonica; 2016, 62, 3
0018-0599
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: Dietary supplements are a good way to supplement the deficiency of certain micronutrients and organic components (therapeutic agents) in human body. They are most often available in concentrated form as tablets, capsules, powder or liquid. Objective: To investigate morphological parameters and the pharmaceutical availability of coated tablets – dietary supplements – that contain selected pharmacopeial titrated dry plant extracts. Methods: Testing of the effective time of the tablet surface erosion was performed in model acceptor fluids using pharmacopeial methods in static (Erweka apparatus) and dynamic (unlimited diffusion method) conditions. Furthermore, morphological parameters of tablets (the original shape of an ellipse) as well as their hardness were determined. Results: The effective erosion time was determined by conductometric method using carboxymethylcellulose sodium salt (NaCMC) contained in the tablet. The content of gum arabic and NaCMC in the tablet testifies that the granulate was produced using the “wet granulation” technique which resulted in high hardness of original, esthetic, elliptical tablets and in prolonged disintegration time (erosion). Conclusions: The used excipients: gum arabic and NaCMC for the production of the tested tablets containing selected dry plant extracts result in their high hardness. The tested dietary supplements are characterized by esthetic design, original shape, and prolonged disintegration time which affects the pharmaceutical availability.

Wstęp: Suplementy diety to dobry sposób na uzupełnianie braków niektórych mikroelementów i składników organicznych (środków leczniczych) w organizmie człowieka. Najczęściej są oferowane w postaci skoncentrowanej jako tabletki, kapsułki proszek lub płyn. Cel: Celem pracy było zbadanie parametrów morfologicznych i dostępności farmaceutycznej tabletek powlekanych, suplementów diety, które zawierają wybrane farmakopealne mianowane suche ekstrakty roślinne. Metody: Metodami farmakopealnymi w modelowych płynach biorczych przeprowadzono badania nad efektywnym czasem erozji powierzchniowej tabletek w warunkach statycznych (urz. Erweka) i dynamicznych (metodą nieograniczonej dyfuzji). Ponadto oznaczono parametry morfologiczne tabletek (oryginalny kształt elipsy) i ich twardość. Wyniki: Wykorzystując zawartość w masie tabletkowej soli sodowej karboksymetylocelulozy (NaCMC), metodą konduktometryczną wyznaczono efektywny czas erozji. Zawartość w masie tabletkowej gumy arabskiej i NaCMC świadczy o tym, że granulat przygotowano metodą „na mokro”, co przekłada się na wysoką twardość oryginalnych, estetycznych tabletek o eliptycznym kształcie i wydłużony czas rozpadu (erozji). Wnioski: Zastosowane substancje pomocnicze – guma arabska i NaCMC (sól sodowa karboksymetylocelulozy) – do wytworzenia badanych tabletek, zawierających wybrane suche ekstrakty roślinne, powodują ich wysoką twardość. Przebadane wybrane suplementy diety charakteryzują się estetycznym wyglądem i oryginalnym kształtem oraz wydłużonym czasem rozpadu, co wpływa na dostępność farmaceutyczną.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies