Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

New records of Parmelia ernstiae and P. serrana (Ascomycota, Parmeliaceae) in Poland

Tytuł:
New records of Parmelia ernstiae and P. serrana (Ascomycota, Parmeliaceae) in Poland
Autorzy:
Ossowska, E.
Szczepanska, K.
Kossowska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/67663.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
lichenized fungi
lichen
new record
Parmelia ernstiae
Parmelia serrana
Ascomycota
Parmeliaceae
distribution
biodiversity
Sudetes Mountains
Polska
Źródło:
Acta Mycologica; 2015, 50, 2
0001-625X
2353-074X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper reports new localities of lichens Parmelia ernstiae and P. serrana in Poland. Both species are reported for the first time from the Polish part of the Sudety Mountains (southwestern part of the country). The new localities were found in the area of the Sowie Mountains (central part of the Sudety Mts) as well as Śnieżnik Massif and Bialskie Mountains (eastern part of the Sudety Mts). Most of the recorded specimens were associated with the bark of Acer platanoides and A. pseudoplatanus. Parmelia ernstiae and P. serrana are still poorly known species in Poland and often confused with similar taxon P. saxatilis. Therefore the morphological characteristics, chemical properties, ecology and distribution of these species are presented and briefly discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies