Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Some endophytes of Juncus trifidus from Tatra Mts. in Poland

Tytuł:
Some endophytes of Juncus trifidus from Tatra Mts. in Poland
Kilka endofitycznych grzybów wyizolowanych z pędów situ skuciny (Juncus trifidus) z polskiej części Tatr
Autorzy:
Chlebicki, A
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/67367.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
endophyte
Juncus trifidus
Tatras Mountains
Polska
plant disease
fungal disease
Arthrinium
Penicillium
Cladosporium
Aureobasidium
Basidiomycetes
plant organ
species list
fungi
Źródło:
Acta Mycologica; 2009, 44, 1; 11-17
0001-625X
2353-074X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This is a first part of work devoted highland rush endophytes: Penicillium expansum, Cladosporium oxysporum, Arthrinium state of Apiospora montagnei and Aureobasidium pullulans. The basidiomycete strain, possibly Lagarobasidium detriticum was also isolated.

Do badań wybrano populację situ skuciny rosnącą w masywie Czerwonych Wierchów w polskiej części Tatr. Pobrano materiały 19 prób pędów, wszczepiono 114 fragmentów pędów. Uzyskano 11 szczepów, z czego 5 opisano w niniejszym artykule: Arthrinium, anamorfa Apiospora montagnei, Cladosporium herbarum, Pennicillium expansum, Aureobasidium pullulans i szczep należący do grzybów podstawkowych, prawdopodobnie Lagarobasidium detriticum.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies