The paper presents the results of studies on the production and quality assessment of
mycelia of three varieties of King Bolete: Boletus edulisvar. pinicolusVitt. Boletus edulisvar.
piceicolusVasilkov and Boletus edulisvar. reticulatus (Schaeff. ex Boud.) Bat. In the biomass
of mycelium for food the following physicochemical parameters were determined: contents
of dry matter, soluble protein – albumins, globulins and prolamins, the rehydratation rate,
sensory and microbial quality was assessed.
Wykorzystując osiągnięcia inżynierii biochemicznej i biotechnologii, rozpoczęto w ostatnich latach badania nad otrzymaniem grzybni grzybów wielkoowocnikowych w warunkach
kontrolowanych, którą można byłoby wykorzystać jako zamienniki owocników grzybów w
produktach spożywczych. W ten sposób ograniczyć można byłoby zbiór grzybów ze środowisk
naturalnych dla przetwórstwa. Publikacja przedstawia wyniki badań nad oceną grzybni dla
celów spożywczych z wybranych odmian atrakcyjnego gatunku Boletus edulis. W tym opracowaniu przedstawiono badania dotyczące otrzymania grzybni matecznej i spożywczej owocników następujących grzybów: borowik szlachetny ‘sosnowy’ Boletus edulisvar.pinicolusVitt.,
borowik szlachetny ‘świerkowy’ Boletus edulis var. piceicolus Vasilkov, borowik szlachetny
‘usiatkowany’ Boletus edulisvar. reticulatus (Schaff ex. Boud) Bat. grzybnię wyprodukowano
w warunkach laboratoryjnych metodą wgłębną na wytrząsarce Shaker typ 358S, na pożywce
pszennej i ziemniaczanej. Ocena jakości grzybni obejmowała współczynniki: fizykochemiczne,
sensoryczne oraz mikrobiologiczne. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że pozyskiwane grzybnie były wysokiej jakości. Wyróżniki fizykochemiczne: zawartość białka i sucha
substancja oraz substancje lotne aromatu; sensoryczne: wygląd, smak i zapach oraz mikrobiologiczne, wskazują na wysoką jakość otrzymywanych grzybni. Skład fizykochemiczny grzybni
zależał w sposób istotny od odmiany borowika i zastosowanej pożywki.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00